Nu titlul e purtător de faptă

Stereotipe de „scenă cotidiană”, concepţii greşit preluate, plictiseală rebarbativă, vorbe împlute cu un mare gol, într-un simplu cuvânt: ignoranţă. De asta dăm dovadă de fiecare dată când atribuim sau catalogăm un anumit liceu/facultate ineficient/ă sau slab organizat/ă şi structurat/ă, incapabil/ă să insufle vreun strop de valoare sau vreun set de cunoştinţe folositoare unui anumit om, pe termen lung. Ne legăm de această concluzie, fără să ne bazăm pe certitudini dobândite, ci doar pe acelea împrumutate. Nu voi enumera diferitele facultăţi sau licee despre care se abundă în adjective, etichete, plasări de insuccese interminabile şau tablouri copleşitoare , mai ceva ca la un muzeu de artă pentru ochiul privitorului neiniţiat. Toată lumea le cunoaşte şi le trece prin filtrul vorbirii, rareori prin cel al gândirii. Dar, aţi proptit vreodată uşa în faţa curentului de vorbe infectate, pentru a reflecta asupra celor pronunţate?

„Ăla e bun, ăla e slab. De acolo iese unul bun, de dincolo, altul slab”.  Cred că ar trebui să revizuim această diferenţiere sistematică pe care creierul ne-o impune sau invers….Pentru că s-ar putea să avem nişte surprize macabre, să vedem cum cineva de la „cucuieţii din deal” poate fi mult mai capabil şi mai bine instruit în ale vorbirii şi gândirii „politicoase”, decât o anumită podoabă de la un liceu central. Total de acord cu procentajele, statisticile şi mediile făcute orientativ pentru noi toţi, au un rol, fără îndoială, şi un rost fără de contestat, şi o bază, totodată.  Însă, nu mereu, cel puţin nu până la ultimul strop. Prin faptul că ignorăm sau plasăm în minoritate acele excepţii „pozitive” şi încărcăm prea mult tabăra adversă a opiniilor ( a terminat liceul/facultatea respectiv/ă, sigur e bun/rău) riscăm să înotăm într-o mare siguranţă de sine care va seca la un moment dat, lâsând  la suprafaţă un dram morbid de îndoială şi regret, transformat într-un posibil regres continuu.  Vom experimenta acea surprindere supremă să vedem cum respectivul lăcaş nu e suport de garanţii pentru respectivul, ci doar o tabelă de marcaj pentru diferite opţiuni şi obstacole trecute, însă nedefinitorii pentru o eternitate.

Generalizarea este baza asigurată doar de nişte cuvinte purtate prin aer, negenerate în urma unei experienţe proprii, care nu  aduce decât şi mai multe erori, omisiuni şi plasări şi mai multe fără direcţie şi sens într-ale dialogului cotidian de umplutură. Excepţiile de la regulă întăresc toate cele de mai sus şi arată cum voinţa fiecăruia şi drumul pe care şi-l alege spun mai multe despre el, decât un nume care îl îmbracă temporar în stil „regesc” sau din contră, în stil „umil”.

În aceeaşi măsură facem o greşeală capitală când ne uităm peste „buletinul vocaţional” şi zâmbim meschin de larg, când un „mare” nume sau titlu ne îmbrăţisează ochii. E clar. Avem valoarea atestată, statutul persoanei este bine cimentat în acele litere care se urmează mecanic, în anumite cazuri. Nu ne mai obosim să ne cercetăm propria răbdare, să testăm persoana respectivă, şi deja îi setăm traiectoria anterioară. În unele situaţii, se aplică cu succes această scurtătură, în altele, deraiază şi se scufundă   într-o mare delăsare şi o şi mai mare afundătură pentru persoana care a hotărât să posteze eticheta şi nu pentru insul care a fost aplaudat degeaba. El continuă să creadă că renumele liceului/facultatăţii absolvit/e aduce acelaşi automatism al recunoaşterii  în practică. Greşit. În timp, adevăratul joc îşi arată faţa după care îşi plasează regulile. Nu mai eşti unul dintre cei mai buni de la cel mai bun liceu din ţară, nu mai eşti unul dintre cei mai buni de la cea mai prestigioasă facultate sau unul dintre cei mai slabi de la cea mai scăzută facultate, pe scara valorică, ci eşti doar tu, cu ghiozdanul experienţei proprii în spate, cu nume trasate pe el şi cu o viaţă care te aşteaptă să îi dai ce i-ai promis ţanţoş sau nu.

La fel şi ceilalaţi, vor aştepta sau se vor convinge, la rândul lor, că titlul nu e purtător de faptă, nu întotdeauna.

2 thoughts on “Nu titlul e purtător de faptă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s