„Fă politico”, ce ne facem?

Politica „olimpicilor la limba română” pare să se fi retras pe tuşă, în ultimele zile, lăsând loc turneului de critici „constructive”, ”cuvinte frumos accentuate şi şlefuite”, care se zbat să treacă de fileul bunului-simţ şi să aterizeze de o parte şi de alta a terenului mass-media, sub minţile descoperite de uimire ale electoratului „activ”, în ale privirii, bineînţeles.
Cei doi piloni ai regimului democratic, pe care îl zbiară la fiecare aruncatură de trufe pocite, poartă un meci strâns care se propagă ilar în mediul extern. Fie că vorbim de competenţă, abilitate,echilibrul mental sau chiar, securitatea personală, vocabularul conducătorilor noştri le stăpâneşte, cantitativ, toate substraturile şi atribuirile posibile, însă nu şi calitativ. Darnici în catapultele respectului, bunului-simţ, implicării şi dărniciei faţă de privitorii din tribune, care aplaudă apatici, însă cu nervul în ochi, campionii plasează cele mai neaşteptate lovituri şi efecte, care trădează antrenamentul din spatele educaţiei, cu patimă, insuflate.
Comentariile, părerile şi mişcările fără de finalitate şi deznodământ, în scaunele saturate de aceeaşi oboseală şi plictiseală, susţin, de pe margine, aprinsul meci între partide, care astfel, le mai „scuză” absenteismul legiferării cuvintelor „importanţă , datorie”.
La nedumerirea punctelor marcate, jignirea, scuipat divin, atacă pentru a se impune în notarea opiniei corecte, cu impact. Replica, şi mai înmuiată în beţia neajunsului mintal, o prinde din urmă, cu o şi mai mare tactică şi iuţelă în respectarea profilului aceluia pe care îl reprezintă. În cazul unui blocaj de credibilitate, vina celuilalt îmbracă elegant pelerina salvatoare. Şi astfel, din doi oponenţi, schimburile ajung să îi uniformizeze, până la aplatizarea sensului şi ritmului de joc.
Aşa că, ajungem să ne întrebăm…. Care „conduce”, la care ne uităm? “Fă politico”, ce ne facem?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s